Lascursus

Nieuw bij kraaijkamp-lasmachines lascursus mig/mag en tig!

Openingsactie lascursussen nu tijdelijk 40,- ex btw korting!  

Een lascursus voor iedereen! voor de beginner en voor de gevorderde hobbyist. 

Hoe ziet een lascursus bij kraaijkamp-lasmachines er nu eigenlijk uit, voorlopig bied ik (Jordi Kraaijkamp) dag-cursussen aan op zaterdag. We beginnen de dag om 09:00 uur en eindigen om 16:00 uur inclusief een verzorgde lunch. Bij ons staat de praktijk voorop en gaan we vooral ook tijd besteden aan echt lassen uiteraard hoort hier een stukje theorie en veiligheid bij. Wanneer u nog nooit gelast heeft kunt u na de dagcursus zelfstandig lassen en snapt u de instellingen van een lasapparaat. 

Omdat we graag aandacht aan u en de overige cursisten besteden werken we met kleine groepen van 4 personen. Op deze manier heb ik voor iedereen ruim de tijd. We lassen uitsluitend met de nieuwste lasmachines van degelijke kwaliteit van een 200a machine tot een 500a machine.

Koopt u bij ons een nieuw lasapparaat mig/mag of tig, of heeft u eerder al een nieuw lasapparaat bij ons gekocht? Dan krijgt u een korting van €40,- ex btw op deze lascursus. Besluit u na afloop van de lascursus een lasapparaat bij ons aan te schaffen dan krijgt u €40,- ex btw korting op uw nieuwe mig/mag of tig lasapparaat!

Heeft u een vraag over de cursus of aan mij?

Neem dan contact op via email: info@kraaijkamp-lasmachines.nl 

Of via whatsapp/telefonisch 0611564321.

Onderaan de pagina nog een uitleg over mig/mag lassen en tig lassen 

Meer informatie over mig/mag en tig lassen

MIG/MAG lassen is een vorm van booglassen waarbij de lasdraad vanaf een haspel continue wordt aangevoerd.

MIG/MAG is de afkorting voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het enige verschil tussen deze twee is het gebruikte beschermgas.

Bij MIG lassen gaat het om een inert gas, bijvoorbeeld argon. Bij MAG lassen gaat het om een actief gas, bijvoorbeeld CO2.

Vaak worden ook menggassen gebruikt, bijvoorbeeld 85/15. Dit bevat 85% argon en 15% CO2. Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Een actief gas heeft dan ook invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las.

De (onbeklede) lasdraad dient als toevoegmateriaal en tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door het beschermgas. Dit gas wordt via het mondstuk rondom de draad aangevoerd.

MIG-lassen is een wonderbaarlijk proces waarbij elektriciteit wordt gebruikt om te smelten en de stukken metaal samen te voegen. MIG betekent metal inert gas. Het is ook bekend als elektrisch booglassen.Bij het lasproces wordt gedurende het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Tussen de draad en het metaal wordt een plasmaboog gevormd. Enerzijds dient de draad als elektrode en anderzijds smelt dezeen dient het als toevoegmateriaal.

Bij MIG-lassen is de vereiste elektrode een onbedekte metalen draad. Het laspistool levert de verbruikbare draadelektrode om de boog soepel te laten werken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de metalen boog ook met het beschermgas wordt bedekt. De beschermgassen die nodig zijn bij MIG-lassen, zijn een combinatie van argongas met enkele andere actieve gassen zoals kooldioxide en zuurstof. Door deze beschermgassen te gebruiken met onbedekt slijtagedraad, wordt er geen steenachtig afval gescheiden van metalen.

Er zijn veel voordelen van MIG-lassen, zoals:

 • Grote kieren kunnen gemakkelijk opgevuld of overbrugd worden
 • Lassen kan in elke positie
 • Minder vervorming van het metaal
 • Een hoge lassnelheid.

Uiteraard kent deze methode van lassen ook een aantal nadelen. We hebben hieronder de grootste nadelen van MIG-lassen voor je opgesomd:

 • De oppervlaktes waarop wordt gelast, moeten schoon zijn en vrij van roest, verf of andere verontreinigingen
 • Het MIG-lasproces is zeer windgevoelig, zelfs een kleine ventilator kan het proces gemakkelijk verstoren
 • Gasflessen maken het hele proces lastig om op locatie toe te passen en zijn ook niet erg praktisch

 

Tig lassen

TIG-lassen staat ook bekend als wolfraam booglassen, dat met name populair is voor inert gaslassen. Dit lasproces produceert een elektrische boog tussen een niet-smeltende elektrode in wolfraam en het metaal. Net als bij MIG-lassen, vereist TIG-lassen ook het gebruik van beschermgassen zoals argon, helium en een mengsel van beide. Bij TIG-lassen is het gebruik van toevoegmateriaal niet noodzakelijk, maar in het geval dat er behoefte is aan de toevoegsels, wordt een smeltbad van een andere staaf of draad gebruikt.

Bekijk enkele van de voordelen van TIG-lassen:

 • TIG-lassen kan vanuit verschillende posities worden gedaan
 • Er komen weinig lasdampen vrij, wat beter is voor de gezondheid van de lasser. Echter, een afzuigsysteem is nog wel noodzakelijk
 • Heeft een kwalitatief hoogwaardige las, doordat de lasser zelf invloed heeft op het smeltbad en doordat het een langzamer proces is
 • Schoon proces zonder lasspetters die het zicht kunnen belemmeren of het metaal kunnen aantasten
 • Toepasbaar op bijna alle smeltbare metalen.

Omdat er naast de positieve kanten natuurlijk ook nadelige aspecten van deze methode zijn, hebben we deze hieronder opgesomd:

 • TIG-lassen is veel langzamer en duurder in vergelijking met elektrode- en MIG-lassen
 • Het TIG-lassen kent een hoge warmte inbreng, waardoor metalen krom kunnen trekken. Om dit te voorkomen, is ervaring van de lasser vereist.