Plasmasnijders

Kraaijkamp Lasmachines heeft ook plasmasnijders in het assortiment. De plasmasnijders die wij aanbieden zijn van verschillende merken, maar stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Wij bieden plasmasnijders van Soldatech, Weldkar en Cebora aan. 

Wat zijn plasmasnijders?

Plasmasnijden is een techniek om materialen zoals staal, RVS en aluminium te snijden. Achter deze techniek zit een heel proces, maar eerst kijken we naar wat plasma precies is.

Plasma is een gas dat door verhitting (deels) geïoniseerd is. Door hoge energietoevoeging raken bepaalde gasatomen elektronen kwijt, die zich vrij door de ruimte bewegen. De achtergebleven kern is dan geïoniseerd. Plasma wordt ook wel de vierde aggregatietoestand genoemd. De aggregatietoestanden zijn: solide, vloeibaar, gas en plasma. 

Plasma is daarbij een uitstekende geleider van elektriciteit. Het reageert op verandering in de elektrische of magnetische velden en kan chemische reacties versnellen. Hierdoor zijn er vele toepassingsmogelijkheden voor plasma.

Bij plasmasnijden wordt het gas naar het mondstuk van de toorts gevoerd, waarna het bij het mondstuk door een kleine opening in de toorts weer naar buiten wordt gedreven. Hierdoor komt het gas in aanraking met elektriciteit, waardoor het weer wordt omgezet in geïoniseerd gas. Hierboven hebben we gelezen dat dit voor plasma zorgt. 

De lastoorts bevat een negatief geladen elektrode, terwijl het werkstuk positief geladen is. Hierdoor wordt er een stroomkring tot stand gebracht. Doordat de elektrische boog wordt ingesnoerd, ontstaan er een boog die buiten smal en stabiel is ook een hoge energiedichtheid heeft. De temperatuur kan daardoor hoog oplopen. De hoge uitdrijftemperatuur smelt het metaal weg en wordt door het plasmagas uit de snijvoeg geblazen. 

Doordat er geen verbranding plaatsvindt, ontstaat er een nauwkeurige en nette snede. Zowel laag- als hooggeleerde staalsoorten kunnen gesneden worden met plasmasnijders.