Gasmondstukken

Een gasmondstuk zorgt voor de juiste gasverdeling rondom het smeltbad en de contacttip. Gasverdeling is noodzakelijk om buitenlucht bij de las weg te houden. Daarnaast heeft het ook de functie om te zorgen voor goede stroomoverdracht. Het geeft een koelend effect aan het lasvoorstuk/het slangenpakket. 

Vormen en materiaal van gasmondstukken

Gasmondstukken zijn er in verschillende vormen en maten. Wij verkopen vooral het conisch gasmondstuk, maar op aanvraag kunnen wij natuurlijk ook andere mondstukken bestellen, zoals een cilindrisch gasmondstuk. 

De conische vorm van de conische gasmondstukken is om de juiste bundeling van gasstroom te krijgen, terwijl er goed zicht is op het smeltbad en de lasnaad. Het gasmondstuk wordt niet te klein aan de uitstroom. Daardoor zal het mondstuk ook niet direct bij aanhechting van spatten de gasstroom afsluiten. 

 

Onderhoud van het gasmondstuk

Het gasmondstuk is zeer belangrijk. Daarom is het van groot belang om het schoon te houden. Dat wil zeggen dat er geen (blijvende) lasspatten op mogen zitten. Als deze niet verwijderd worden, zullen de aanwezige spatten turbulentie in de gasstroom veroorzaken, wat weer poreusheid in de las kan veroorzaken. Een hulpmiddel hierbij is anti-spat spray, ook wel lasspray genoemd. Zorg er wel voor dat de lastoorts niet te nat wordt, dit kan de kwaliteit van de las weer negatief beïnvloeden.