Laselektroden

Om een elektrode lasmachine te gebruiken, heb je ook laselektroden nodig. Kraaijkamp Lasmachines heeft verschillende afmetingen laselektroden van Röwac in het assortiment, zodat je altijd de juiste laselektrode gebruikt. 

47,27 Excl BTW, 57,20 Incl BTW.
44,99 Excl BTW, 54,44 Incl BTW.
35,47 Excl BTW, 42,92 Incl BTW.
32,44 Excl BTW, 39,25 Incl BTW.
31,80 Excl BTW, 38,48 Incl BTW.

Wat zijn laselektroden?

Een laselektrode is een elektrisch geleidend voorwerp. Meestal is dit een metalen staaf. Deze metalen staaf wordt bij de meeste elektrische lasprocessen gebruikt om het werkstuk en lastoevoegmateriaal tot een smeltbad te brengen. Dit gebeurt door de elektrische spanning. Er zijn verschillende laselektroden die tijdens het lassen worden gebruikt. Deze kunnen in twee hoofdgroepen verdeeld worden, namelijk in de afsmeltende laselektroden en de niet-afsmeltende laselektroden. 

Afsmeltende laselektroden

Dit zijn elektroden die door de hitte van het lasproces afsmelten. Ze gaan op in het smeltbad. De afsmeltende laselektrodes kunnen mechanisch worden aangevoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het MIG/MAG lassen. Het is echter ook mogelijk dat bij het lassen met een beklede elektrode een afsmeltende elektrode wordt gebruikt. Deze wordt dan aan de voorkant van het laspistool geplaatst. 

Tijdens het lassen heeft de laselektrode een dubbele functie. De elektrode geleidt de stroom die nodig is voor de verhitting van het stuk. Daarnaast zorgt de gesmolten elektrode ervoor dat er materiaal wordt toegevoegd tijdens het lasproces.

Niet-afsmeltende laselektroden

Niet-afsmeltende laselektroden worden ook gebruikt om een elektrische boog te creëren. De elektroden worden niet tot smelten gebracht, doordat ze een zeer hoog smeltpunt hebben, zoals bijvoorbeeld het geval is bij wolfraam. Wolfraam wordt gebruikt bij het TIG lassen. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. In dit geval is de wolfraam de tungsten. Er kan ook gebruik gemaakt worden van goed geleidende laselektroden die gekoeld worden. Op die manier smelten ze niet tijdens het lassen.